Het zijn zeven kleine woordjes die volgens Salesforce het verschil maken bij een sollicitatiegesprek, en een succesvolle carrière bij het softwarebedrijf: ‘hoeveel salaris verwacht je voor je werkzaamheden’?
Een hele normale vraag toch?
Vorige maand onthulde hoofd personeelszaken bij Salesforce, Cindy Robbins, deze vraag in het kader van Equal Pay Day op het bedrijfsblog. Het is de eerste vraag die Salesforce stelt aan een potentiële nieuwe werknemer.
‘Wat is er zo bijzonder aan deze vraag?’, zul je je misschien afvragen. Deze hoort toch gewoon bij het onderhandelingsproces bij een nieuwe baan? Tja, bij Inc. Magazine krabden ze zich ook achter de oren.
Doorbreek de cyclus van loonongelijkheid…
Maar het is eigenlijk heel simpel, schrijven ze. Deze zeven woorden geven sollicitanten meer macht om zichzelf op waarde te laten schatten door Salesforce. Doorgaans wordt door bedrijven gekeken naar het salaris dat zij bij hun vorige baan hebben gekregen. Dus verdiende je 40 duizend euro daar, dan word je hier 45 duizend euro aangeboden. Lekker makkelijk.
Maar, vindt Salesforce, zo houd je een oneerlijk systeem in stand. Want het vorige salaris zegt niets over de waarde van deze nieuwe werknemer. Misschien werd die onderbetaald bij zijn voormalige of huidige werkgever. En de werkgevers daarvoor.
Het salaris bepalen door te kijken naar wat de potentiële werknemer eerder verdiende, houdt loonongelijkheid structureel in stand.
In Nederland krijgen vrouwen in het bedrijfsleven en bij de overheid nog altijd minder betaald dan mannen, respectievelijk 7 en 5 procent minder. In Amerika is de zogeheten gender gap nog altijd een stuk groter. Daar verdienen vrouwen gemiddeld 15 procent minder dan mannen voor hetzelfde werk.
... en voorkom HR-problemen die je al ziet aankomen
'Hoeveel salaris verwacht je voor je werkzaamheden' is niet alleen een vraag die potentiële nieuwe werknemers eigenwaarde en autonomie geeft. Volgens Inc. Magazine lossen deze woorden ook een probleem op waar bedrijven, zeker in deze tijd waar gestreden wordt voor meer gelijkheid op de bedrijfsvloer en op straat, op den duur tegenaan gaan lopen.
Stel, schrijven ze, Piet en Greet komen solliciteren voor dezelfde functie en je wilt als opdrachtgever eigenlijk maximaal 100 duizend euro per persoon per jaar uitgeven aan loon.
Omdat Greet bij haar vorige baan 80 duizend euro verdiende, bied je haar nu 90 duizend aan. Het is aanzienlijk meer, dus ze gaat ermee akkoord. Piet kreeg al 100 duizend bij zijn vorige baan (want gender gap), dus nu bied je hem 110 duizend euro aan. Nu heb je twee werknemers die hetzelfde doen maar daar verschillend voor betaald worden. Dat is niet eerlijk en kan voor spanningen zorgen als ze daarachter komen.
Welk salaris bied je nieuwe werknemer?
Bonussen en salarisverhogingen maken het verschil in beloning tussen Piet en Greet alleen maar groter en schrijnender. En die loonkloof dichten, kan ook weer grote problemen opleveren. Want hoe doe je dat? Zeker als de werknemers niets weten van de ongelijke beloning.
Geef je Greet een grotere bonus of loonsverhoging om die kloof te overbruggen? Maar wat als Piet even goed zijn werk heeft gedaan? Dan verdient hij toch ook zo'n grote bonus voor hetzelfde werk? Problemen, problemen....
Met een vraag als 'hoeveel salaris verwacht je voor je werkzaamheden' tijdens de sollicitatie probeert Salesforce deze pijnlijke situaties voor te zijn. Simpelweg door werknemers zelf een waarde-inschatting te laten maken. Hiermee bespaart het softwarebedrijf zowel Piet als Greet, en de HR-afdeling, veel koppijn.
Lees meer over salaris:
- Maximale hypotheek bepalen? De bank rekent niet altijd met het brutoloon dat op je werkgeversverklaring staat
- Dit zijn 28 wereldsteden (inclusief Amsterdam) waar maandsalarissen het hoogst liggen — met een minimum van €1.700 netto per maand
- Mannen, let op: aardig zijn kan vanaf je 30ste slecht uitpakken voor je salaris én je carrière
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl